Tajlandzki CAA (Civil Aviation Authority) wymaga, aby wszystkie lotniska w kraju ściślej egzekwowały przepisy bezpieczeństwa, które zakazywałyby wnoszenia wielu przedmiotów na pokład samolotu.
Ulepszony zakaz obejmuje żywność, płyny i kosmetyki, które są teraz ograniczone do pojemników o pojemności nie większej niż 100 mililitrów (jednej dziesiątej litra). Przedmioty te będą podlegały ograniczeniom i nie będzie można ich wnosić do żadnej strefy pasażerskiej ani na pokład samolotu.
Oto niektóre pozycje z listy zakazanych: Woda; napoje; zupa; syrop; dżem; gulasz; sos; „nam prik” (popularna tajska przyprawa); żywność w sosie; kremy; balsamy; kosmetyki; olej; Perfumy; pasta do zębów; szampon; żel pod prysznic; rozpylać; piana; tusz do rzęs; szminka i balsam do ust.
Aktualizacja zakazów wydaje się być bardziej rygorystyczną interpretacją wcześniejszych zasad niż wprowadzeniem rozszerzonej listy zakazanych przedmiotów.
Użytkownicy i komentatorzy mediów społecznościowych są zaniepokojeni brakiem oznakowania i informacji o ograniczeniach w wielu językach na obecnych lotniskach w kraju. Oni i wiele źródeł mediów informacyjnych zachęcają CAA do prawidłowego podpisania i zidentyfikowania ograniczeń, aby upewnić się, że nie ma długich linii bezpieczeństwa ze zdezorientowanymi turystami i pasażerami.
Zakaz zaczął obowiązywać w sobotę przez weekend.
CAA twierdzi, że powodem zakazu jest zapewnienie lepszych standardów bezpieczeństwa i ochrona wszystkich pasażerów.
Pojawiły się doniesienia o dłuższych kolejkach oczekujących na kontrolę bezpieczeństwa na niektórych lotniskach w ten weekend, ponieważ pojawiło się zamieszanie co do tego, co wolno, a czego nie wolno zabierać na pokład samolotów.
Z niektórymi materiałami źródłowymi z Sanook i The Thaiger, pod redakcją The Pattaya News.