Operatorzy biznesowi cieszą się, gdy sprzedaż alkoholu i napoje są dozwolone w kwalifikowanych restauracjach w Pattaya, jaki jest następny krok?

Pattaya –

Operatorzy biznesowi cieszyli się w Pattaya po tym, jak wczoraj sprzedaż alkoholu i napoje zostały wreszcie dozwolone w kwalifikowanych restauracjach, po 8-miesięcznym zakazie / zakazie z powodu przepisów Covid-19 w Chonburi.

Po pierwsze, jeśli wolisz wersję wideo tej historii, zobacz tutaj:

Gubernator Chonburi opublikował wczoraj nowe nakazy na swoim profilu na Facebooku, zezwalając na (4 grudnia) sprzedaż alkoholu i napojów, które są teraz dozwolone w „niebieskiej strefie” Chonburi, w tym w Pattaya, Koh Larn, Sattahip i Banglamung. Zamówienia nadeszły zaledwie kilka godzin po wiecu na Walking Street dużej grupy właścicieli firm i stowarzyszeń turystycznych, choć nie było od razu jasne, czy są one bezpośrednio połączone. Właściciele firm wywierali coraz większą presję na rząd, aby zniósł zakaz od ponad miesiąca.

ttps://thepattayanews.com/2021/12/03/pattaya-and-other-chonburi-blue-zones-officially-allowed-to-sell-alkohol-w-restauracjach/

Zeszłej nocy wiele restauracji, kawiarni i restauracji bufetowych zostało ponownie otwartych lub zezwolono na sprzedaż alkoholu w Pattaya. Oficjalnie nakaz zezwala tylko lokalom SHA (Safety and Health Administration) Plus na sprzedaż alkoholu, co wymaga zaszczepienia ponad 70 procent personelu i przejścia przez proces certyfikacji, spełniający wiele standardów, z Departamentem Zdrowia Publicznego. Nie jest jednak jasne, czy tak jak w Phuket i Bangkoku i innych „niebieskich” strefach, czy lokalni urzędnicy mogli „złagodzić” egzekwowanie przepisów lub zezwolić na otwarcie w międzyczasie miejsc w ramach tego procesu, który może zająć tygodnie.

Oficjalnie bary i życie nocne nie są jeszcze objęte rejestracją SHA, a lokalom podobno powiedziano, aby rejestrowały się jako restauracje, jeśli chcą je otworzyć. Miejsca będą również musiały przestrzegać tajskich zasad COVID FREE, które obejmują takie środki, jak mycie rąk, dystans społeczny i noszenie masek, gdy nie jesz ani nie pijesz. W przepisach prawnych nie ma wzmianki o wymaganiu zakupów żywności z napojem, chociaż zasada ta może różnić się w zależności od miejsca i nakazu władz lokalnych.

Media TPN zauważają, że wiele komentarzy czytelników kwestionowało godziny obowiązywania limitu na sprzedaż alkoholu, od 11:00 do 2:00 i od 5:00 do 11:00. Popołudniowa przerwa istniała już od dłuższego czasu, na długo przed Covid-19, chociaż egzekwowanie tej zasady było tradycyjnie złagodzone, zwłaszcza w Pattaya jako obszarze turystycznym. Nie jest jasne, jak rygorystycznie ta zasada będzie egzekwowana w obecnym środowisku.

Pani Amittra Klaidang, właścicielka restauracji, powiedziała zespołowi The Pattaya News: „Jestem bardzo zadowolona, ​​gdy w restauracjach dopuszczono sprzedaż alkoholu i napojów. Restauracja była zamknięta przez wiele miesięcy, ponieważ zdecydowałem się nie otwierać bez alkoholu, bo to ponad 60% moich dochodów i bez niego trudno było utrzymać biznes. Mam też długi do spłacenia zaciągnięte podczas pandemii. Wczoraj mieliśmy wielu klientów, którzy przyszli w odwiedziny po tym, jak usłyszeli zniesienie zakazu spożywania alkoholu. „Wiele osób lubi pić alkohol do posiłków. Mam nadzieję, że wszystko się poprawia i jest to dobry pierwszy krok do dalszego relaksu w pubach, klubach nocnych i rozrywce, na której Pattaya w dużej mierze polega w turystyce.

Wasan Sanguantoikam, właściciel kawiarni, powiedział Pattaya News: „Musimy podziękować gubernatorowi Chonburi i burmistrzowi Pattaya oraz wszystkim zaangażowanym za umożliwienie sprzedaży alkoholu i napojów w restauracjach. Alkohol i muzyka sprawiają, że ludzie są szczęśliwi i mają znaczący wpływ na naszą działalność. Bez tego staraliśmy się zarobić lub przyciągnąć klientów i nie mieliśmy naszej regularnej muzyki na żywo, ponieważ większość ludzi nie chce oglądać muzyki na żywo bez alkoholu, przynajmniej w naszym lokalu”.

„Jednak ściśle przestrzegamy pomiarów „SHA Plus” i „Covid Free Setting”. Nasi klienci śledzą również pomiary higieniczne. Nie chcemy mieć żadnych nowych klastrów Covid-19”. Wasan zakończył.

Jaki jest więc następny krok dla Pattaya i stref turystycznych? To się dopiero okaże, chociaż przywódcy sugerują, że próbują zaapelować do Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) o pozwolenie jako „próbny” obszar rozrywki przed jakimkolwiek krajowym ponownym otwarciem gospodarki nocnej, podobnie jak Khao Droga San w Bangkoku. Co najmniej jedno stowarzyszenie właścicieli lokalnych firm reprezentujące główny obszar życia nocnego w Pattaya zaproponowało pomysł „odgrodzenia” swojej ulicy w celu sprawdzenia stanu szczepień, takich jak Khao San Road, aby umożliwić bezpieczniejsze otwieranie barów i życia nocnego. Są to jednak propozycje i nie wiadomo, czy któraś z nich zostanie dopuszczona. Oficjalnie gospodarka nocna w całym kraju nie zostanie otwarta co najmniej do połowy stycznia i według premiera Tajlandii może zostać ponownie przełożona z powodu obaw dotyczących najnowszego wariantu Omicron Covid-19.

Jeśli chodzi o to, czy zwykłe „bary” lub lokale rozrywkowe będą mogły otwierać się jako „restauracje”, pozostaje to niejasne i będzie, podobnie jak Phuket i Bangkok, w dużej mierze oparte na wskazówkach lokalnych liderów. Urzędnicy ds. zdrowia publicznego wielokrotnie stwierdzili, że chcą, aby w tym czasie lokale były w otoczeniu restauracji, ale teoretycznie nie oznacza to posiadania odpowiedniej kuchni, restauracji, szefów kuchni, a być może nawet jedzenia, przynajmniej pełnych posiłków. Oznacza to lepiej oświetlone miejsca, muzykę w rozsądnych ilościach, obsługę stołową, lepsze odstępy między stołami i stołkami, zasady zabraniające wspólnych sal tanecznych lub karaoke oraz ograniczenie interakcji między personelem a klientami. Czas pokaże, jak rygorystyczne będzie egzekwowanie na szczeblu lokalnym, a liderzy biznesu i właściciele nadal pracują z kierownictwem w tym temacie.

Na razie, niezależnie od tego, czy egzekwowanie jest surowe dla lokali tylko SHA+, czy „zrelaksowane”, jak w niektórych innych strefach NIEBIESKICH (Business, Leisure, Ultimate Experience), po prostu umożliwienie sprzedaży alkoholu w niektórych lokalach jest dużym krokiem naprzód, na który właściciele firm czekali prawie osiem miesięcy za. I to jest coś, do czego można by wznieść drinka.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Nie zapomnij zapisać się do naszego newslettera i otrzymuj wszystkie nasze wiadomości dostarczane do Ciebie w jednym e-mailu bez spamu. Kliknij tutaj! LUB wpisz poniżej swój e-mail!

Pomóż wesprzeć Pattaya News w 2021 roku!

 

Zapisz się!
Goongnang Suksawat
Goong Nang jest tłumaczem wiadomości, który przez wiele lat pracował zawodowo dla wielu organizacji informacyjnych w Tajlandii, a z The Pattaya News od ponad czterech lat. Specjalizuje się przede wszystkim w wiadomościach lokalnych z Phuket, Pattaya, a także w wiadomościach krajowych, ze szczególnym uwzględnieniem tłumaczeń z języka tajskiego na angielski i pracy jako pośrednik między reporterami a pisarzami anglojęzycznymi. Pochodzi z Nakhon Si Thammarat, ale mieszka w Phuket i Krabi, z wyjątkiem dojazdów do pracy między nimi.