Gubernator Chonburi wydaje nowe nakazy prowincji związane z ograniczeniami Covid-19 przed festiwalem noworocznym

Chonburi, Tajlandia-

Gubernator Chonburi dziś po południu (16 grudnia) wydał nowy porządek prawny dotyczący ograniczeń Covid-19, które obowiązują w całej prowincji i obowiązują od teraz do odwołania.

Te wyróżnione zasady dotyczą całej prowincji. Dodaliśmy również analizy i stwierdzenia kursywą przy niektórych zamówieniach dla jasności, ale żadnych opinii:

- Całe Chonburi to niebieska strefa obowiązująca od dziś, jak ogłoszono wcześniej przez Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA). (Niebieski oznacza biznes, wypoczynek i najlepsze wrażenia. Zasadniczo oznacza to, że prowincja kwalifikuje się jako obszar piaskownicy dla turystów, którzy nie kwalifikują się do testu i wyjazdu, aby wjechać do Tajlandii i podróżować tam, gdzie chcą natychmiast, a także dodatkowe przywileje i pozwolenia dla prowincji, takie jak trwające festiwale w Banglamung i Pattaya. Te uprawnienia mogą się różnić w zależności od prowincji.)

- Bary, puby, karaoke, kluby nocne, miejsca rozrywki, mydlane, zasadniczo cała nocna gospodarka jest nadal legalnie i oficjalnie zamknięta. (Wcześniej w tym tygodniu, jak informowaliśmy, spotkanie odbyło się w Pattaya wokół legalnego zezwolenia na otwarcie barów i lokali rozrywkowych i został złożony do Centrum Administracji Sytuacyjnej Covid-19 lub CCSA w celu dalszego zatwierdzenia. Jednak w chwili wydania tego rozkazu nie wydano oficjalnego zezwolenia. Wbrew przekonaniom, bary i lokale rozrywkowe pozostają prawnie zamknięte w całym kraju i były od 10 kwietnia tego roku, a CCSA stwierdziło, że zostaną „rozpatrzone” do połowy stycznia za legalne otwarcie, ale bez gwarancji.)

-Restauracje wszystkich typów mogą sprzedawać alkohol tylko wtedy, gdy mają status SHA+ (Administracja Bezpieczeństwa i Zdrowia, która wymaga formularzy i zaświadczeń do wypełnienia i przedłożenia rządowi online) i ustawienie wolne od Covid (Kolejny certyfikat/zestaw wytycznych i zasad, patrz poniżej). Godziny otwarcia to 11:00-2:00 i 5:00-11:00. Certyfikaty muszą być umieszczone BARDZO w widocznym miejscu w sklepie do wglądu i dla klientów. (Było kilka mieszanych wiadomości o godzinie 11:00. Zasadniczo wydaje się, że podawanie powinno zakończyć się o tej godzinie, a wszyscy klienci i pracownicy powinni wyjść z lokalu całkowicie zamkniętego do północy. Ta wiadomość wywołała zamieszanie, zauważa media TPN, ale wydawanie i pojemniki powinny zostać zamknięte do 11:00.)

-Restauracje SHA+ mogą serwować alkohol do godziny 1:00 w Sylwestra 31 grudnia, ale muszą być otwarte na świeżym powietrzu. (W tym też pojawiło się trochę zamieszania lub jeśli oznacza to, że zamknięte restauracje nie mogą działać do tej godziny. Wydaje się, że głównym problemem są tu wydarzenia/imprezy i duże wydarzenia.)

- Miejsca takie jak stadiony do walk kogutów, stadiony bokserskie itp., w których uprawia się hazard (Nieoficjalnie) często musi wystąpić o certyfikat miejsca wolnego od Covid, np. restauracja, która chce serwować alkohol.

 Pomiar Covid-19/zasady/wytyczne dla podmiotów gospodarczych wolnych od Covid 

  1. Satffery w restauracjach z ustawieniem wolnym od Covid MUST 100 procent ukończyło szczepienia przeciwko Covid -19 lub zostało zarażonych nie wcześniej niż 3 miesiące wcześniej z dowodem dokumentacji. (Głównym preferowanym dowodem jest Morprom, aplikacja mobilna dla lekarzy). Uprawnieni pracownicy powinni zarejestrować się na dawkę przypominającą, zwłaszcza jeśli wcześniej przyjmowali Sinovac lub Sinopharm.
  2. Pracownicy restauracji muszą co tydzień zdawać ATK (szybki test antygenowy).
  3. Restauracje wolne od COvid MUSI wyraźnie pokazywać wiadomości, aby klienci wiedzieli o numerach jeden i dwa. (W firmie należy umieścić znak informujący klientów, że personel jest w 100% zaszczepiony, a personel jest regularnie testowany w widocznym, widocznym miejscu.)
  4. Restauracja w drzwiach nie powinna być pełna z więcej niż 50% całkowitej liczby miejsc, ludzie nie powinni siedzieć naprzeciwko siebie (Na przykład zamiast tego usiądź po przekątnej), środki ostrożności, takie jak mycie rąk i żel alkoholowy, powinny być dostępne. Jeśli nie ma miejsca na stoły o metr w poprzek, powinny być przegrody.
  5. Restauracje z klimatyzacją powinny otwierać drzwi przynajmniej raz na godzinę w celu wentylacji. (Nie określono, jak długi powinien być ten okres wentylacji.)

    Zasady pomiaru Covid -19 dla klientów

  1. Klientów POWINIEN ukończyli szczepienia przeciwko Covid -19 lub zostali zarażeni nie dłużej niż 3 miesiące z dowodem dokumentacji.
  2. Klientów POWINIEN zrób test ATK w ciągu 72 godzin od udania się do miejsc i miejsc wolnych od covid.
  3. Klientów MUSISZ zarejestrować się w aplikacji Thai Chana przed wejściem na miejsce, a ten punkt odprawy powinien być widoczny w firmie.
  4. Każdy klient POWINIEN przebywać w restauracji nie dłużej niż dwie godziny.
  5. Klienci nie powinni rozmawiać, gdy nie noszą maski na twarz w otoczeniu wolnym od Covid. (Zauważamy, że te pięć punktów to wytyczne, ale nie stanowcze rozkazy.)

W przypadku dalszych pytań lub wyjaśnień radzimy zadzwonić do ratusza w Pattaya pod całodobową infolinię pod numerem 24.

 

Nie zapomnij zapisać się do naszego newslettera i otrzymuj wszystkie nasze wiadomości dostarczane do Ciebie w jednym e-mailu bez spamu. Kliknij tutaj! LUB wpisz poniżej swój e-mail!

 

Zapisz się!
Goongnang Suksawat
Goong Nang jest tłumaczem wiadomości, który przez wiele lat pracował zawodowo dla wielu organizacji informacyjnych w Tajlandii, a z The Pattaya News od ponad czterech lat. Specjalizuje się przede wszystkim w wiadomościach lokalnych z Phuket, Pattaya, a także w wiadomościach krajowych, ze szczególnym uwzględnieniem tłumaczeń z języka tajskiego na angielski i pracy jako pośrednik między reporterami a pisarzami anglojęzycznymi. Pochodzi z Nakhon Si Thammarat, ale mieszka w Phuket i Krabi, z wyjątkiem dojazdów do pracy między nimi.