Krajowy –
Tajska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) w piątek, 21 października, nakazała zawieszenie sprzedaży wszystkich makaronów błyskawicznych Mie Sedaap z Indonezji po wykryciu tlenku etylenu, substancji powszechnie występującej w pestycydach, w smakach Mie Sedaap sprzedawanych w Tajlandii.
FDA przeprowadziła test po tym, jak Singapurska Agencja Żywności poinformowała 6 października o obecności tlenku etylenu w makaronach instant Korean Spicy Soup i Korean Spicy Chicken. Później tajska FDA początkowo stwierdziła, że dokładne smaki nie były importowane na rynek tajlandzki.
Jednak smaki sprzedawane w Tajlandii były początkowo testowane. Dwie partie Mie Sedaap Korean Spicy Chicken, jedna z 25 listopada 21 i wygasła 25 listopada 22, a druga z 07 21 grudnia i wygasła 07 22 grudnia, wykryły obecność niebezpiecznej substancji.
FDA następnie nakazała Ministerstwu Zdrowia Publicznego monitorowanie dystrybucji wszystkich ośmiu smaków sprzedawanych w Królestwie, podczas gdy pozostałe smaki były testowane. Dystrybutor firmy został poproszony o wydanie wstrzymania sprzedaży makaronów błyskawicznych do czasu potwierdzenia wyników analizy.
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-
Potrzebujesz ubezpieczenia Covid-19 na następną podróż do Tajlandii? Kliknij tutaj.
Śledź nas na Facebook
Dołącz do nas na LINE, aby złamać alerty!