Tajlandzka FDA ogłasza poprawki Ministerstwa Zdrowia Publicznego dotyczące przepisów dotyczących produktów spożywczych z dodatkiem marihuany

FOTO: INN News

Krajowy –

Tajska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła zmiany w przepisach dotyczących produktów spożywczych zawierających konopie indyjskie i substancje konopne.

Dr Withit Saritsadeechaikul, zastępca sekretarza generalnego FDA, powiedział Associated Press we wtorek, 25 października, że ​​Ministerstwo Zdrowia Publicznego wydało zmienione powiadomienie na mocy ustawy o żywności, dotyczące produktów spożywczych zawierających konopie indyjskie lub substancje z konopi, które obejmowały trzy kwestie.

Po pierwsze, w powiadomieniu nr 437 zniesiono wymagania dotyczące maksymalnej zawartości CBD w produktach zawierających nasiona konopi, ponieważ ilość CBD znajdująca się w nasionach jest bardzo rzadka i nie ma szczególnych obaw o bezpieczeństwo zdrowotne.

Po drugie, powiadomienie nr 438 zmieniło normy żywności zawierającej konopie indyjskie i substancje z konopi, które są sprzedawane bezpośrednio konsumentom. W przypadku przypraw muszą zawierać ilość THC nie większą niż 0.0032 wagowo, a CBD nie większą niż 0.0028 wagowo, ponieważ przyprawy są używane w niewielkich ilościach podczas gotowania. Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, nie mogą one zawierać więcej niż 1.6 miligrama THC, a CBD więcej niż 1.41 miligrama na jednostkę.

W przypadkach, w których produkty nie są sprzedawane bezpośrednio konsumentom lub sprzedawane jako surowce producentom żywności, dr Withit stwierdził, że należy napisać odpowiednią ilość THC i CBD oraz ostrzeżenia dla producentów żywności dla ich produkcji.

Zalecana ilość na porcję powinna być odpowiednio oznaczona na opakowaniu nieskomplikowanymi sformułowaniami. Jeżeli produkty nie są sprzedawane bezpośrednio konsumentom, należy umieścić na etykiecie ostrzeżenie „Nie sprzedawaj bezpośrednio konsumentom” – ostrzegł zastępca sekretarza.

Trzecie wydanie obejmuje dodatkowe szczegóły związane z ekstraktami CBD w procesie przetwarzania żywności, optymalizację oleju CBD pod kątem rozpuszczalności w wodzie w przetwórstwie żywności oraz zmianę suplementów diety zawierających CBD.

Przedsiębiorców, którzy produkują konopie indyjskie lub żywność zawierającą konopie, zachęcamy do zapoznania się z ogłoszeniem, aby uzyskać więcej szczegółów tutaj.

Zmiany i dodatkowe informacje miały stworzyć wzajemne zrozumienie i praktyczne możliwości branży, a konsumenci mogli bezpiecznie spożywać produkt.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Potrzebujesz ubezpieczenia Covid-19 na następną podróż do Tajlandii? Kliknij tutaj.

Śledź nas na Facebook

Dołącz do nas na LINE, aby złamać alerty!

Zapisz się!
Nie Meechukhun
National News Writer w The Pattaya News od września 2020 r. do października 2022 r. Urodzona i wychowana w Bangkoku, Nop lubi opowiadać historie o swoim rodzinnym mieście słowami i obrazami. Jej doświadczenie edukacyjne w Stanach Zjednoczonych i pasja do dziennikarstwa ukształtowały jej autentyczne zainteresowania społeczeństwem, polityką, edukacją, kulturą i sztuką.