Tajski szef kuchni wygrywa najlepszy program kulinarny w Wielkiej Brytanii

Wielka Brytania-

Tajka, która nauczyła się gotować na otwartym ogniu w wiejskim Chiang Mai, wygrała największy konkurs kulinarny w brytyjskiej telewizji.

Chariya Khattiyot, lat 40, zadedykowała swój sukces w MasterChef zmarłemu dziadkowi, który nauczył ją gotować, gdy wychowywał ją samotnie.

"To jest niewiarygodne. Oznacza dla mnie świat, słońce, księżyc i wszystko. Nie sądzę, żeby cokolwiek mogło to przebić” – powiedziała po odebraniu trofeum od sędziów Johna Torode'a i Gregga Wallace'a.

"Jestem taka szczęśliwa. To tylko dowodzi, że jeśli o czymś marzysz i pracujesz naprawdę ciężko i nigdy się nie poddajesz, możesz to osiągnąć. Tak mi powiedział mój dziadek – nigdy się nie poddawaj. Byłby ze mnie taki dumny.

„Nie mieliśmy dużo pieniędzy. Udawałem, że mam własną restaurację i gotowałem na otwartym ogniu. Mój dziadek był moim jedynym klientem.

Chariya pokonała 44 innych uczestników, w tym finalistów Anuraga Aggarwala i Omara Fostera w ośmiotygodniowym konkursie BBC One.

Jej zwycięskie menu w finale 1 czerwca rozpoczęło się od tajskiego lotosowego tuille wypełnionego galaretką kokosową, smażonymi krewetkami królewskimi i sałatką z pomelo aromatyzowaną miodem, cukrem palmowym i kokosem.

Jej daniem głównym był tradycyjny półmisek khantoke z północnej Tajlandii, składający się ze steku z polędwicy wagyu w sosie curry Hung Lay, mielonej jagnięciny w pikantnej paście z pomidorów i krewetek, sałatki z chlebowca i przegrzebków, kleistego ryżu i chrupiących krakersów z przegrzebkami.

Na deser skomponowała własną wersję truskawek i śmietany — galaretkę truskawkową i waniliowy krążek cremeux wypełniony macerowanymi truskawkami w likierze truskawkowym, biszkoptem pistacjowym, kawałkami truskawek i sosem truskawkowo-tajską bazylią.

Po dorastaniu w Chiang Mai, Chariya w wieku 22 lat przeniosła się do Japonii, aby uczyć się japońskiego. Tam poznała swojego brytyjskiego chłopaka Adama i przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Obecnie mieszkają w Basingstoke w hrabstwie Hampshire.

Po przeprowadzce do Wielkiej Brytanii spędziła siedem lat jako kierownik regionalny w sieci kawiarni, zanim założyła własną firmę zajmującą się paleniem kawy w 2016 roku i została mistrzynią palenia kawy.

Chariya bardzo pasjonuje się wprowadzaniem kuchni północnej Tajlandii do Wielkiej Brytanii, korzystając jednocześnie z lokalnych składników.

„Tajskie jedzenie to nie tylko tom yam i pad thai. Ma tak wiele smaków, warstw i tekstur i to jest fenomenalne. Pod wieloma względami moje dania są połączeniem potraw z Azji Południowo-Wschodniej i kuchni zachodniej” – powiedziała.

„Zdecydowanie otworzę kilka restauracji – to na pewno”.

Sędzia MasterChef, Torode, powiedział, że jedzenie Chariyi „zawsze było uczciwe i pochodziło z serca. To zawsze jest ekscytujące, zawsze niezwykłe, zawsze piękne i uzależniające. I to nie tylko mocne, ekscytujące tajskie smaki, które widzieliśmy na początku, ale także wyjątkowa, innowacyjna i ekscytująca technika przez cały czas. Właściwy mistrz”.

Inny sędzia Wallace dodał: „Chariya jest wybitna i jest jedną z najlepszych uczestniczek MasterChef, jakie pamiętam. Chariya zachwyciła mnie i zadziwiła w równym stopniu.

„Niektóre z jej kreacji są absolutnie piękne — niemal jak artystka. Jest jedną z najbardziej kreatywnych i utalentowanych kucharek, jakie widziałem w MasterChef od bardzo, bardzo dawna”.

Oryginalna wersja tego artykułu ukazała się na naszej siostrzanej stronie internetowej The TPN National News, której właścicielem jest nasza firma macierzysta TPN media. To był komunikat prasowy dostarczony do Pattaya News.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Pomóż wesprzeć Pattaya News w 2023 roku!
Potrzebujesz porady prawnej lub adwokata? Możemy pomóc. Kliknij tutaj.

Zobacz więcej informacji na temat wystawiania u nas nieruchomości, klikając tutaj.

Chcesz zareklamować się u nas lub zapytać o promocję swojej firmy, wydarzenia, organizacji charytatywnej lub wydarzenia sportowego? Napisz do nas na Sales@ThePattayanews.com

Zapisz się!
Goongnang Suksawat
Goong Nang jest tłumaczem wiadomości, który przez wiele lat pracował zawodowo dla wielu organizacji informacyjnych w Tajlandii, a z The Pattaya News od ponad czterech lat. Specjalizuje się przede wszystkim w wiadomościach lokalnych z Phuket, Pattaya, a także w wiadomościach krajowych, ze szczególnym uwzględnieniem tłumaczeń z języka tajskiego na angielski i pracy jako pośrednik między reporterami a pisarzami anglojęzycznymi. Pochodzi z Nakhon Si Thammarat, ale mieszka w Phuket i Krabi, z wyjątkiem dojazdów do pracy między nimi.