BANGKOK-Produkcja żywności w pierwszej połowie roku skurczyła się o 8.6 procent rok do roku, a eksport żywności spadł o dwa procent do 500 miliardów bahtów, z powodu sytuacji związanej z COVID-19.
Dyrektor Narodowego Instytutu Żywności, Anong Paijitprapaporn, powiedział, że podczas gdy eksport żywności ogólnie się skurczył, sprzedaż przetworzonej żywności wzrosła o 0.1 procent do wartości 238 miliardów bahtów, z tuńczykiem w puszkach, przyprawami i daniami gotowymi do spożycia w pierwszej trójce produktów. Najmniejszy wpływ na sytuację miały cukier, tapioka w proszku i mrożone krewetki. Głównym odbiorcą Tajlandii pozostały Chiny, których eksport do kraju wzrósł o 27.4 proc., następnie Stany Zjednoczone o 14 proc. i Oceania o 8.5 proc.
Pani Anong uważa, że w drugiej połowie roku eksport powróci do dodatniego poziomu, a produkty spożywcze o wartości 1 biliona bahtów zostaną sprzedane do końca roku, co oznacza wzrost o 0.8 procent. Prognozy dotyczące najlepiej sprzedających się produktów na ten rok obejmują kurczaka, tuńczyka w puszce, przyprawy, dania gotowe do spożycia i ananasa. Kluczowymi czynnikami będzie globalne ożywienie gospodarcze, a wahania bahta tajlandzkiego nadal stanowią poważny problem.
Źródło: Tajskie Narodowe Biuro Informacyjne