Hodowcy krokodyli Chonburi zachęcają konsumentów do jedzenia krokodyla zamiast wieprzowiny i kurczaka ze względu na rosnące ceny

FOTO: 77kaodedChonburi

Si Racha-

Farma krokodyli w Si Racha zachęca konsumentów do jedzenia mięsa krokodyla zamiast wieprzowiny i kurczaka, ponieważ ceny tego ostatniego mięsa wciąż rosną, podczas gdy mięso krokodyli ma wysoką zawartość i jest mniej cholesterolu, a według rolników pozostaje przystępne cenowo.

Po pierwsze, jako punkt odniesienia, obecna sytuacja w Chonburi z rosnącymi cenami wieprzowiny, a zwłaszcza:

Ceny wieprzowiny w Chonburi rosną, podobnie jak w większości Tajlandii, a według urzędników odpowiednich agencji jest to spowodowane głównie chorobą świń, „afrykańskim pomorem świń lub ASF”. 

Ceny wieprzowiny Chonburi wciąż rosną, klienci i sprzedawcy narzekają, urzędnicy podejmują działania

Ceny wieprzowiny, kurczaka i jajek w Pattaya i Chonburi wzrosły, podobnie jak w większości Tajlandii, i wpłynęły zarówno na sprzedawców, jak i kupujących.

Rosnące ceny wieprzowiny, kurczaka i jaj nadal budzą obawy w Pattaya i Chonburi

Teraz dla naszej polecanej historii:

Sumet Panyasakorn, dyrektor zarządzający firmy Si Racha Crocodile Farm and Products, powiedział lokalnym mediom Chonburi na początku tego tygodnia: „Produkujemy 1,000 kilogramów mięsa krokodyla, które codziennie dostarczamy na lokalne rynki. Obecnie to nie wystarcza na rosnący popyt, ponieważ lokalni konsumenci zaczynają wybierać więcej mięsa krokodyla zamiast mięsa wieprzowego i drobiowego. Wynika to przede wszystkim z obaw o rosnące ceny innych rodzajów mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, w Tajlandii.”

„Nie podniesiemy cen mięsa krokodyla i chcemy o tym uspokoić naszych klientów. Obecnie sprzedajemy krokodyla za 85 Bahtów za kilogram przy zakupach hurtowych powyżej 30 kilogramów i 120 Bahtów za kilogram przy zakupach detalicznych/indywidualnych”. Sumet wyjaśnił.

„Przed wzrostem cen wieprzowiny i kurczaka sprzedawaliśmy tylko 30 procent naszego mięsa krokodyla w Tajlandii, podczas gdy 70 procent naszych dostaw było eksportowane do innych krajów. Teraz sprzedajemy 50 procent naszych akcji w kraju i liczba ta stale rośnie”. Dodano Sumeta.

„Mięso krokodyla ma wysoką zawartość białka i mniej cholesterolu. To jest dobre dla zdrowia, a cena nie jest wysoka. Zdecydowanie zalecamy, aby ludzie spróbowali go, jeśli nigdy wcześniej tego nie robili, i przekonali się, że może to być świetny, niedrogi zamiennik wieprzowiny, podczas gdy ceny w tej kategorii pozostają wysokie”. Sumet zakończył.

Mięso krokodyla było ostatnio przedmiotem wielu dyskusji w naszych tajskich mediach społecznościowych, zauważa media TPN, a wielu mieszkańców Tajlandii zgadza się z opiniami Sumet. Jednak wielu anglojęzycznych czytelników online, którzy przyznali, że nigdy nie próbowali krokodyli, nadal się niepokoiło.

FOTO: 77kaodedChonburi

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Nie zapomnij zapisać się do naszego newslettera i otrzymuj wszystkie nasze wiadomości dostarczane do Ciebie w jednym e-mailu bez spamu. Kliknij tutaj! LUB wpisz poniżej swój e-mail!

 

Zapisz się!
Goongnang Suksawat
Goong Nang jest tłumaczem wiadomości, który przez wiele lat pracował zawodowo dla wielu organizacji informacyjnych w Tajlandii, a z The Pattaya News od ponad czterech lat. Specjalizuje się przede wszystkim w wiadomościach lokalnych z Phuket, Pattaya, a także w wiadomościach krajowych, ze szczególnym uwzględnieniem tłumaczeń z języka tajskiego na angielski i pracy jako pośrednik między reporterami a pisarzami anglojęzycznymi. Pochodzi z Nakhon Si Thammarat, ale mieszka w Phuket i Krabi, z wyjątkiem dojazdów do pracy między nimi.